Podujatie „Deň otvorených dverí v MBR Východné Karpaty a NP Poloniny“ je za nami

Podujatie „Deň otvorených dverí v MBR Východné Karpaty a NP Poloniny“ je za nami

Milovníkom prírody, turistiky a Polonín sme dokorán otvorili dvere národného parku a spoločne sme si pripomenuli 60. výročie vyhlásenia najstarších prírodných rezervácií v území – Riabej skaly/Jarabej skaly a Havešovej, 27. výročie vyhlásenia národného parku a 17. výročie zápisu našich lokalít do Zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO. Podujatie pod názvom Deň otvorených dverí v MBR Východné Karpaty a NP Poloniny organizujeme pre širokú verejnosť už viac ako dve desaťročia. Jeho súčasťou je tradičná exkurzia v sprievode pracovníkov NP. Tohtoročná trasa viedla cez jubilujúcu Riabu skalu, po nesprístupnených pešníkoch na hraničný slovensko-poľský hrebeň. Vyhliadkové miesto nad skalným zosuvom nesklamalo a odkrylo svoje úžasné panorámy. Niektorí si po krásne fotky a nezabudnuteľné výhľady „odbehli“ aj na susedný vrch – Ďurkovec. Pokrivené javorové bučiny pod karpatským hrebeňom dodávali sviatočnej nedeli rozprávkovú atmosféru. V „základnom tábore“ pri chate na Grófskych chyžkách viac ako 50 účastníkov čakal chutný guľáš a opekačka. Predposlednou októbrovou nedeľou (20.10.2024) sme tak zavŕšili tohtoročnú turistickú sezónu.

Vám, ktorí ste prijali naše pozvanie ďakujeme a prajeme, aby vám krása jesenných Polonín ešte dlho napĺňala dni dobrou náladou a optimizmom. Ak sa nám podarilo zaviesť vás do nepoznanej a málo prebádanej krajiny, presvedčiť vás o unikátnosti našich Polonín a prebudiť vo vás chuť vracať sa tu – na miesta, kde sa čas neponáhľa a duša stíši – sme nesmierne radi, lebo sme naplnili svoje nedeľňajšie poslanie.

Národná prírodná rezervácia Riaba skala (Jarabá skala) sa nachádza v pohorí Bukovské vrchy, ktoré je súčasťou Národného parku Poloniny. Chránené územie bolo vyhlásené v roku 1964 a rozprestiera sa na ploche 359,94 ha. Pôsobením geologických, geomorfologických, klimatických a biogeografických činiteľov v nadmorských výškach 1000 –1188 m sa vytvorili výnimočné prírodné podmienky na rozšírenie významných rastlinných a živočíšnych spoločenstiev. Oblasť rezervácie tvoria strmé úbočia pochádzajúce z flyšových pieskovcov a bridlíc s pralesovými bučinami a bukovými javorinami. Významnou súčasťou tohto územia sú horské lúky nad hornou hranicou lesa – poloniny. Na samotnom karpatskom hrebeni sa nachádza skalná stena s obnaženými čelami flyšových sedimentov, ktorá vznikla v postglaciálnom období odtrhnutím horského svahu. Rezervácia je súčasťou lokality prírodného dedičstva UNESCO – Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy.                                                 

pohľad na Poloniny z vyhliadky pri Jarabej skale


Národná prírodná rezervácia Havešová sa nachádza v geomorfologickom podcelku Bukovských vrchov, v Nastaze. Chránené územie bolo vyhlásené v roku 1964 a rozprestiera sa na ploche 171,32 ha. V nadmorskej výške 450-740 m sa zachovali pôvodné bukové porasty s vtrúsenými drevinami, ako sú javor horský, brest horský a jaseň štíhly. Je domovom najvyšších bukov v celosvetovom meradle, kde niektoré dosahujú výšku až 58 m. Územie je významným hniezdnym biotopom vtákov viazaných na pralesovité porasty, ako sú sova dlhochvostá a holub plúžik. NPR Havešová má veľký význam pre vedecký výskum pôvodných lesných spoločenstiev. Je významnou prírodnou pamiatkou a súčasťou lokality prírodného dedičstva UNESCO – Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy.

Havešová


Fotogaléria

 


Za spoluprácu a finančnú podporu ďakujeme Slovenskej komisii pre UNESCO.

Foto: Mgr. Iveta Buraľová, Mgr. Miloslav Biľo, Anna Paľunová