Na Slovensku zasadal Spoločný riadiaci výbor lokality UNESCO „Staré bukové lesy a bukové pralesy“

Na Slovensku zasadal Spoločný riadiaci výbor lokality UNESCO „Staré bukové lesy a bukové pralesy“

„Staré bukové lesy a pralesy Karpát a iných regiónov Európy“ – prírodná lokalita zapísaná na Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO aktuálne predstavuje najväčšie sériové územie svetového dedičstva na svete. V súčasnosti zahŕňa 93 komponentov v 18 krajinách sveta. Záujem chrániť zvyšky svojich posledných vzácnych jedinečných bukových lesov v Európe prejavili už ďalšie krajiny.

Zapísaná bola v r. 2007 ako ukážka zvyškov pralesov v cezhraničnom regióne Slovenska a Ukrajiny. V r. 2011 sa lokalita rozšírila o komponenty v Nemecku a v r. 2017 a 2021 o ďalších 63 nových komponentov a 9 krajín Európy.  Slovensko reprezentujú lokality situované na severovýchode krajiny v území NP Poloniny a CHKO Vihorlat (Havešová, Rožok, Stužica – Bukovské vrchy, Vihorlat a Udava). Spolu pokrývajú takmer 4-tisíc hektárov najprísnejšie chránených vzácnych bukových pralesov s nárazníkovou zónou veľkosti ďalších takmer 15-tisíc hektárov.



Lokalita svetového dedičstva takéhoto rozsahu, ktorá zahŕňa množstvo krajín a komponentov, si vyžaduje spoločný rozhodovací orgán – preto vznikol Spoločný riadiaci výbor (JMC). Má najvyššiu rozhodovaciu  úroveň. V Spoločnom riadiacom výbore (JMC) 18 národov spoločne rozhoduje o dôležitých otázkach, ktoré sa týkajú celej lokality svetového dedičstva, stretáva sa najmenej raz ročne. Ide napríklad o schvaľovanie rozšírení lokality svetového dedičstva,  podpisovanie a realizáciu spoločných cieľov (Deklarácie o zámere), pravidelné podávanie správ UNESCO (Periodické správy) o stave lokality svetového dedičstva, podávanie správ UNESCO týkajúcich sa dôležitých problémov (Správy o stave ochrany = SOC), spoločný riadiaci výbor stanovuje aj usmernenia pre správu spoločného svetového dedičstva s cieľom zabezpečiť, aby správa svetového dedičstva bola v súlade s požiadavkami UNESCO a aby sa svetové dedičstvo zachovalo pre budúce generácie. Vypracúvajú sa tu spoločné stratégie, diskutuje sa o problémoch a spoločne sa zdieľajú úspechy.

Spoločný riadiaci výbor (JMC) poskytuje aj platformu na výmenu informácií medzi všetkými 18 národmi svetového dedičstva, čo podporuje pocit jednoty. Tento výbor je teda príkladom medzinárodného porozumenia „v praxi“.

V júli 2024 bola ukončená koordinačná činnosť Belgicka a agenda bola odovzdaná Slovensku. Za týmto účelom bol zriadený Stály sekretariát Svetového dedičstva UNESCO „Staré bukové lesy a pralesy Karpát a iných regiónov Európy“ na Slovensku (v organizačnom poriadku MŽP SR vytvorený referát UNESCO) ako efektívna platforma spolupráce s potenciálom zdynamizovať a zmodernizovať manažment a rozvoj tohto výnimočného ekosystému. Stály sekretariát riadi činnosť národnej riadiacej skupiny, ktorej aktérmi sú zástupcovia MŽP SR, S-NP Poloniny, ŠOP SR a S-CHKO Vihorlat.


Zriadenie Stáleho sekretariátu Svetového dedičstva UNESCO „Staré bukové lesy a pralesy Karpát a iných regiónov Európy“


V dňoch 16. – 19. septembra 2024 zasadal Spoločný riadiaci výbor lokality UNESCO „Staré bukové lesy a bukové pralesy“ (JMC) na Slovensku. Zasadnutie sa konalo na pôde hotela Karpatia v Humennom za účasti zástupcov 17 krajín Európy (Rakúsko, Belgicko, Bulharsko, Chorvátsko, Česko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Severné Macedónsko, Poľsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko, Švajčiarsko, Ukrajina). Súčasťou programu boli exkurzie – terénne pochôdzky na dvoch trasách: Vihorlat – Morské oko a Havešová, tiež návšteva dreveného chrámu v Ruskej Bystrej – zapísaného v Zozname svetového dedičstva.

 

Fotogaléria