Udalosti 1. svetovej vojny – kultúrne dedičstvo, o ktorom sa diskutovalo na workshope v Stakčíne

Udalosti 1. svetovej vojny – kultúrne dedičstvo, o ktorom sa diskutovalo na workshope v Stakčíne

Stredná Európa disponuje rozsiahlym kultúrnym dedičstvom spojeným s udalosťami 1. svetovej vojny, ktoré ponúkajú značný potenciál na podporu sociálno-ekonomického rozvoja vidieckych oblastí. Avšak, efektívna správa tohto dedičstva zostáva náročná, nakoľko je roztrieštená v rôznych krajinách a absentuje jednotná stratégia na jeho ochranu a využitie. Projekt GOV4PeaCE sa zameriava na vytvorenie spoločnej cezhraničnej vízie pre správu kultúrneho dedičstva vojnových udalostí a odvetvia. Projekt sa sústreďuje na testovanie nových prístupov k dizajnu múzeí, vytváraniu cezhraničných trás dedičstva a podpore medzisektorovej spolupráce. Cieľom projektu je optimalizovať využitie historického dedičstva pre podporu budúceho rozvoja.

Vo štvrtok, 19. septembra, sa uskutočnil prvý miestny workshop k spomínanému projektu, ktorý zorganizovala Správa Národného parku Poloniny v Stakčíne. Cieľom tohto podujatia bolo zvýšiť povedomie o projekte a jeho aktivitách, ako aj otvoriť priestor na diskusiu o možnej spolupráci v oblasti správy kultúrneho dedičstva prvej svetovej vojny.

Stretnutia sa zúčastnili odborníci z rôznych oblastí, vrátane historikov, pamiatkarov, zamestnancov Národného parku Poloniny a zástupcov samosprávy. Ich prednášky a odborné príspevky obohatili diskusiu a vytvorili dynamické prostredie pre výmenu myšlienok. Zvláštnu pozornosť sme venovali spolupráci medzi historikmi, ktorí skúmajú širší kontext prvej svetovej vojny, a miestnymi bádateľmi, ktorí dokážu obohatiť naše poznanie o osobných príbehoch a lokálnych súvislostiach.

V rámci diskusie sa preberali aj praktické otázky týkajúce sa ochrany vojnových cintorínov a iných historických pamiatok. Účastníci uznali, že otvorená a konštruktívna komunikácia medzi odborníkmi, pamiatkarmi a samosprávou je kľúčová pre dosiahnutie úspešnej obnovy týchto miest. Citlivý a odborný prístup k ich správe môže viesť k vytvoreniu dôstojných pietnych miest, ktoré budú svedčiť o našej histórii a kultúre.

Diskusia sa tiež zamerala na možnosti medzinárodnej spolupráce a vzájomného prepojenia dedičstva prvej svetovej vojny. Takáto spolupráca ponúka perspektívy na nové iniciatívy, ktoré môžu obohatiť naše kultúrne vzťahy. Všetky poznatky a podnety, ktoré vzišli z tohto workshopu, budú hodnotným základom pre budúce aktivity projektu a prispejú k jeho úspešnej realizácii v teréne. Veríme, že spoločnými silami môžeme vytvoriť pevný základ pre správu a rozvoj kultúrneho dedičstva, ktorý prinesie prospech všetkým zainteresovaným stranám. Stretnutie si získalo aj pozornosť médií, čo prispelo k zvýšeniu povedomia o projekte.

Viac informácií nájdete v článku na tomto odkaze:

V Stakčíne diskutovali o dedičstve z 1.svetovej vojny v Poloninách (teraz.sk)


Projekt je realizovaný od 1.5.2024 na obdobie 30 mesiacov. Na všetky aktivity budú poskytnuté finančné prostriedky (181 440,00 EUR) – 100% refundácia, ktorú podpisuje MIRRI SR. Refundovať budeme polročne.

https://centraleurope.vlada.gov.sk/2021-2027/projekty/cewopgov/?csrt=9896236741068850189

Správa NP Poloniny je pre projekt dôležitým partnerom a zo Slovenska je do projektu zapojený aj Krajský pamiatkový úrad a obec Stakčín (nefinančne). Správa NP Poloniny je hlavným partnerom pre poľské mesto Gorlice a partnerom je aj Karpatský euroregión. Národný park Poloniny je vďaka projektu propagovaný nielen na Slovensku, ale najmä v zahraničí, pretože v projekte je zapojených 19 krajín Európy (Slovinsko, Taliansko, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko …). Jednou z kľúčových aktivít na zachovanie pamäti krajiny sú vojnové cintoríny z 1. a 2. svetovej vojny vrátane pozostatkov fortifikačných systémov, ktoré sa nachádzajú v Poloninách.


Fotogaléria